PH nedir?
Bir su kaynağının pH değeri, onun asitliği veya alkaliliğinin bir ölçüsüdür. Suyun asitliği veya alkalinitesinin iyi bir temsili olan hidrojen atomunun aktivitesinin bir ölçüsüdür. Aşağıda gösterildiği gibi pH ölçeği, 7.0 nötr olmak üzere 0 ila 14 arasında değişir. Düşük pH'lı (<7.0) suyun asidik olduğu ve yüksek pH'lı (> 7.0) suyun alkalin olduğu söylenir. Saf suyun pH'ı 7.0'dır, ancak su kaynakları ve çökeltiler, kirleticiler nedeniyle hafif asidik olma eğilimindedir.
PH ölçeği logaritmiktir, yani pH ölçeğindeki her adım, asitlikte on katlık bir değişikliği temsil eder. Örneğin, pH'ı 5.0 olan bir su kütlesi, pH'ı 6.0 olan sudan on kat daha asidiktir. Ve 4.0 pH'lı su, 6.0 pH'lı sudan 100 kat daha asidiktir.
Bir su kaynağının pH'ı nasıl değişir?
Yüzey suyu tipik olarak 6,5 ile 8,5 arasında bir pH değerine sahiptir ve yeraltı suyu 6,0 ile 8,5 arasında bir pH'a sahip olma eğilimindedir. Bir su kaynağının pH'ı doğal olarak değişebilir. Kireçtaşı gibi bazı kaya ve toprak türleri, asidi granit gibi diğer kaya ve toprak türlerinden daha etkili bir şekilde nötralize edebilir. Veya bir gölde veya nehirde büyüyen çok sayıda bitki olduğunda, öldüklerinde ve ayrıştıklarında karbondioksit salgılarlar. Karbondioksit su ile karıştığında zayıf bir karbonik asit oluşur; bu daha sonra su kütlesinin pH'ının düşmesine neden olabilir.
İnsan faaliyetlerinin çoğu, yakındaki su kaynaklarının pH'ı üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. Kükürt dioksit ve nitrojen oksitler endüstriyel işlemler ve araçlar yoluyla salındığında asit yağmuru üretilebilir. Asit yağmuru hakkında daha fazla bilgi için Asit Yağmuru bilgi sayfasına bakın.
Endüstriyel işlemlerden, bireylerden ve topluluklardan kaynaklanan kimyasal kirlilik, bir su kütlesinin asidik hale gelmesine neden olabilir. Bu kimyasallar, kaçak deşarjlar yoluyla veya yetersiz atık su arıtımından sonra suya girebilir. Kirliliği en aza indirebileceğiniz yollar da dahil olmak üzere kimyasal kirlilik hakkında daha fazla bilgi için Su Kirliliği bilgi formuna bakın.
Suyun pH'ı değiştiğinde ne olur?
Suyun pH'ındaki bir değişikliğin birkaç sonucu olabilir. Çevrede asitlenmenin bir sonucu olarak birçok bitki ve hayvan zarar görür, hatta öldürülür. Birçok balık ve sucul yaşam türü, su sıcaklığı ve bileşimindeki değişikliklere karşı son derece hassastır. Aşağıdaki diyagram, bir dizi su türü için gerekli olan pH'ı göstermektedir. PH 6,0 ila 7,0 (birçok göl ve akarsu için doğal olan) civarındayken, ekosistemdeki biyolojik çeşitliliğin çok büyük olduğuna dikkat edin. PH düştükçe ve asitlik arttıkça, daha az sayıda organizma hayatta kalabilir.
Asidik su sinerjiktir. Bu, düşük bir pH ve belirli maddelerin artan konsantrasyonunun bir kombinasyonunun, parçaların toplamından çok daha zararlı olduğu anlamına gelir. Örneğin, alüminyum, kurşun ve cıva potansiyel olarak tehlikeli maddelerdir. Ancak su kaynağının pH'ı zaten düşük olduğunda, bu maddeler sudaki yaşam için son derece zararlı sonuçlara neden olabilir.
Asidik su, insan tüketimi için de sorunlara neden olabilir. Hafif asidik su tek başına tehlikeli olmasa da, diğer bileşiklerle birleştirildiğinde oldukça tehlikeli olabilir. PH değeri 6.5'ten az olan su, tesisat armatürlerinden ve borularından demir, manganez, bakır, kurşun ve çinko dahil olmak üzere metal iyonlarını süzebilir. Bu da oldukça tehlikeli olabilir. PH ölçeğinin diğer ucunda, pH'ı 8.0'dan büyük olan suyun dezenfekte edilmesi zor olabilir. Dünya Sağlık Örgütü, suyun pH'ının 8.0'ın altında olmasını tavsiye ediyor çünkü bazik su etkili klorlamaya izin vermiyor.
Su arıtma tesisleri suyun pH'ını nasıl değiştirir?
Dezenfeksiyondan önce çeşitli yöntemler suyun pH'ını artırabilir. PH, genellikle sodyum karbonat ve sodyum hidroksit kullanılarak yükseltilir. Bununla birlikte, düşük pH ile baş etmenin daha iyi bir yolu, sadece pH seviyelerini yükseltmekle kalmayacak, aynı zamanda suyu daha az korozif hale getirecek olan kalsiyum ve magnezyum karbonat kullanmaktır. Ayrıca, kalsiyum ve magnezyum, sodyumun aksine sağlık açısından faydalıdır.